Yalumba
Ik ontmoette Robert Hill Smith voor het eerst in Sydney, in 1995 en dan een keer op “Australia under one Roof” in Londen, dan weer op Vinordic in Stockholm. Telkens weer lag aan één van beide kanten een net genomen beslissing in de weg om elkaars
kant uit te komen, maar eind vorig jaar vielen plots alle stukken op hun plaats. We zijn allebei erg verheugd over deze samenwerking en kijken met ambitie naar het quasi onbeschreven blad dat voor ons ligt.


Yalumba is niet alleen de leading winery van Barossa, maar wellicht ook de meest toonaangevende producent van Australië. Opgericht en aangeplant door Samuel Smith in 1849, zes generaties geleden, onder een toen al duurzame gedachte en vandaag nog steeds één van de grote voortrekkers van duurzaamheid in de wijnwereld.
Heel Yalumba is georganiseerd op een zo min mogelijke impact op het milieu en alle wijnen zijn vegan sinds 2012.
Het bedrijf won meer dan 40 milieu awards, geen andere Australische winery is ruimer ingericht op zonne-energie.
En Yalumba is veel meer dan wijn, zij zijn ook de enige autonome kuiperij van het zuidelijke halfrond en marktleider in Australië als kwekerij van, en research rond, wijnstokken. Oxford Landing, The Y Series, Organics, Samuel’s, het zijn allen prachtreeksen met veel commerciële allure. Maar ook single wijnen zoals The Cigar, The Menzies, Handpicked, The Octavius, The Signature en uiteraard icoonwijn bij uitstek The Caley. Stuk voor stuk wijnen die mee de reputatie van Barossa en omstreken hebben opgebouwd.
