Yalumba
Yalumba is het meest historische familiebedrijf van Australië, gelegen in het hart van Barossa.
In 1849 kocht de Britse Samuel Smith 30 hectare land in Angaston en plantte de eerste druiven in het maanlicht. Samuel noemde het stuk land 'Yalumba', Aboriginal voor 'All the land around'. Zes generaties en 160 jaar later is Yalumba Winery, het oudste familie wijnbedrijf in Australië, flink gegroeid in grootte en status. Yalumba kenmerkt zich als een familiebedrijf met een moderne visie. Zo was Yalumba in 1970 het eerste wijnbedrijf ter wereld dat Riesling wijnen introduceerde met een schroefdop. Zij produceren een breed assortiment kwaliteitswijnen, waarmee talrijke bekroningen in de wacht worden gesleept.
Yalumba is niet alleen de leading winery van Barossa, maar wellicht ook de meest toonaangevende producent van Australië. Opgericht en aangeplant door Samuel Smith in 1849, zes generaties geleden, onder een toen al duurzame gedachte en vandaag nog steeds één van de grote voortrekkers van duurzaamheid in de wijnwereld.
Heel Yalumba is georganiseerd op een zo min mogelijke impact op het milieu en alle wijnen zijn vegan sinds 2012.
Het bedrijf won meer dan 40 milieu awards, geen andere Australische winery is ruimer ingericht op zonne-energie.
En Yalumba is veel meer dan wijn, zij zijn ook de enige autonome kuiperij van het zuidelijke halfrond en marktleider in Australië als kwekerij van, en research rond, wijnstokken. Oxford Landing, The Y Series, Organics, Samuel’s, het zijn allen prachtreeksen met veel commerciële allure. Maar ook single wijnen zoals The Cigar, The Menzies, Handpicked, The Octavius, The Signature en uiteraard icoonwijn bij uitstek The Caley. Stuk voor stuk wijnen die mee de reputatie van Barossa en omstreken hebben opgebouwd.